menu
menu
account_circle

Limassol Marathon // 2:53:20 PB // 8ste plek; 10de overall // Worlds Marathon's influencers weekend

Limassol Marathon // 2:53:20 PB // 8ste plek; 10de overall // Worlds Marathon's influencers weekend

Soms heb je net even dat beetje geluk nodig en laat ik dat nou hebben gekregen het afgelopen weekend. Eigenlijk was dat geluk al een aantal maanden eerder toen ik te horen kreeg dat ik via de organisatie “World Marathons” was uitgenodigd voor de marathon in Limassol. Mede dankzij de tip van Hedwig kwamen we in contact met elkaar. Samen met een aantal fanatieke lopers mocht ik, op uitnodiging, een weekend naar Cyprus.


Donderdag
Omdat de vluchttijden op vrijdag een beetje tegenvielen besloten Sunny en ik een dag eerder naar Cyprus te vliegen. Lekker een extra dag acclimatiseren en zo langzaam in de marathonflow komen. Na een aantal uurtjes half opgevouwen gezeten te hebben in een vliegtuig maar wel met goede verzorging landen we aan het begin van de avond op Lanarca, een vliegveld op zo’n 45 minuten rijden van Limassol. We ontmoeten een aantal andere genodigden en vertrekken dan richting het hotel Atlantica Miramare Beach. We hebben beide een ruime 2persoonskamer van alle gemakken voorzien. Ook ligt ons “racepack” al klaar inclusief startnummer, shirtje en wat merchandise. Snel nog even wat eten scoren in de lokale buurtsuper waar we ook nog een drankje doen en dan is het nagenoeg middernacht. Tijd om te slapen want 7:30 de volgende morgen staat de eerste loop gepland; het leven van een runfluencer gaat immers niet over rozen ;).


Vrijdag
7:00 gaat de wekker, ik heb een redelijke nacht gemaakt en tijd voor training 1 voor we naar het ontbijt gaan. Vandaag loop ik 2 x een duurloop van ongeveer 60 minuten om wat te wennen aan de temperatuur. Half 8 heb ik met Sunny afgesproken. Omdat we ook half 8 starten op zondag leek het ons goed om ff te zien wat het weer het deed. Via de hoofdweg, wat marathonparcours is; komen we al gauw bij een kronkelweggetje langs het strand. Ondanks een windje is het al snel warm; dat belooft wat voor zondag. We lopen uiteindelijk 12,7km.

Het ontbijtbuffet is een gevalletje hemel op aarde. Wat een hoop lekkers dat ik gewoon simpelweg mijn bord binnen no-time vol heb en nog meer lekkers zie. We pakken lekker een tafeltje buiten op het terras met uitzicht op zee; life is good. Na het eten nemen we ff wat rust en gaan we bij het zwembad liggen. Uit de wind is het heerlijk vertoeven.

In de middag besluiten we even bij het marathonterrein te kijken en een hapje te eten alvorens we weer gaan trainen. Dit keer lopen we iets verder maar op lagere pace. We komen op 13,7km uit wat op een dagtotaal neerkomt van 26,4km, niet gek zo vlak voor de marathon (morgen doen we het rustiger aan). Na een maaltijd in het hotel, wat overigens weer heerlijk was; Italiaans buffet, pakken we nog een bakje koffie en duiken we op tijd ons bed in.

Zaterdag
Wederom het wekkertje om 7:00 voor een training, alleen houden we het vandaag bij de een easy 5km socialrun met Petra en Celeste die diep in de nacht ook gearriveerd zijn. Nadat we opgefrist zijn mogen we weer langs het ontbijtbuffet, wat een straf is dat toch.

Na het ontbijt probeer ik even wat voor school weg te werken op de laptop maar dat lukt amper. Ik besluit nog even naar bed te gaan om wat uurtjes te slapen/rust te pakken. Ieder gaat even zijn eigen weg en we spreken in de loop van de middag af om samen naar de pastaparty te gaan.

De pastaparty is een gezellige bijeenkomst van (halve)marathonlopers georganiseerd door de organisatie. Het eten smaakt goed en de sfeer is gemoedelijk. Omdat we zondag om 5:15 op moeten besluiten we niet heel lang te blijven. We scoren nog wat eten bij de supermarkt en zijn tegen 18:15 in het hotel. Sunny en ik gaan nog even langs het restaurant voor een lichte aanvulling op het bord pasta bij de pastaparty en dan gaan we na de kamers. Ik zoek wat ontspanning in een warm bad en een aflevering van voetbal inside. Ik leg mijn spullen klaar en dan is het tijd om te slapen rond 21:00 uur.

Zondag – raceday
5:15; eindelijk is de dag aangebroken waar we naar toe hebben geleefd, de marathon staat over ruim 2 uur te beginnen. Eerst even douchen en nog even snel naar het restaurant, welke voor de gelegenheid een uur eerder opent, voor een licht ontbijt. Na wat pannenkoeken en kwark pak ik mijn spullen en verzamel ik mijzelf bij de rest van de groep. We pakken een taxi richting de start welke ongeveer op 5km van ons hotel ligt.

Als we aankomen is het al een gezellige drukte. (halve)marathonlopers bereiden zich allemaal voor op hun eigen manier. Ik kleed me om, zorg dat ik me gelletjes bij me heb, doe een toiletstop en lever mijn spullen in. Het is 7:15 en tijd om richting de start te begeven.

Het plan voor vandaag was een goede generale draaien voor Rotterdam over 3 weken waar het echt moet gaan gebeuren. Met mijn trainer had ik besloten om 10/15 seconden boven marathon pace van Rotterdam te lopen mits het weer het toeliet. Het liefste wel in hartslagzone D2. Helaas was ik mijn hartslagband vergeten mee te nemen naar Limassol dus ik moest het doen op gevoel. Het was redelijk bewolkt dus ik besloot tussen 4:05 en 4:10 te gaan starten en te kijken hoe de race/weer zich ontwikkelt.

Omdat het niet een hele grote marathon is, vergelijkbaar als Amsterdam of Rotterdam is het vrij gemakkelijk om op de voorste rijen te starten, iets wat we dan ook doen. Je voelt de spanning van de magische afstand bij de lopers. Het blijft elke keer een heerlijk gevoel als je daar staat op gesteld. Het startschot klinkt en we zijn los. Ik kom al snel in het gewenste tempo. De eerste kilometers draaien makkelijk weg maar toch voel ik een klein beetje spanning op mijn schenen. Ik maak me er geen zorgen over want ik weet dat dit wel langzaam wegtrekt zodra ik in me ritme kom. Het is vandaag geen spectaculair parcours; we lopen eerst ruim 10 kilometer richting het oosten, maken een draai, dan 20 kilometer naar het westen en met een laatste draai weer ruim 10 kilometer terug richting de finish.


Bij ongeveer 10 kilometer voel ik niks meer van me schenen en draait alles lekker soepel. Ik loop samen op met 2 andere mannen. De eerste draai in het parcours hebben we gemaakt en we lopen de andere marathonlopers nu tegemoet. Ik kom Sunny, Sameena en Petra tegen; dat is dan weer het voordeel van dit parcours. Bij 15km voel ik helaas een toiletstop opkomen. Ik probeer het wat uit te stellen omdat de kilometers zo lekker draaien maar besluit toch bij 25 km een dixi in te schieten omdat het me tegen gaat staan. Het bezoek kost me helaas een minuut en ik moet mijn groepje laten gaan. Ondanks dat ik baal van de minuut lucht het wel op en zit ik gelijk in me ritme. Ondertussen komen ik ook Daphne, Tynke, Joyce en Celeste tegen die de halve marathon lopen.

Het is 30 km en na een paar klimmetjes krijgen we de laatste draai in het parcours. Ondanks het verlies van de minuut loop ik nog 4:09 gemiddeld op pace; alles volgens plan dus. Als ik een stukje verder loop zie ik Sameena al die een hele sterke race loopt en uiteindelijk als 4debij de vrouwen finisht. We krijgen de kleine klimmetjes weer en daarna is het vals plat afdalen. Ik merk dat de benen super voelden en bedenk dat ik blij ben dat ik de toiletstop heb gemaakt. Ik besluit toch van het plan af te wijken en te gaan lopen op beoogt marathon pace voor Rotterdam. Ook Sunny kom ik tegen die gewoon zijn 55ste marathon loopt in 26 verschillende landen. Wat een gaaf hardloop c.v. heeft deze held en inspiratiebron.

De laatste 10 km breken aan. Het voelt op het moment super makkelijk. De benen draaien op volle toeren zonder dat het moeite kost. Ik loop pace 3:55 en weet dat ik dit makkelijk volhoudt tot de finish. De kilometers volgen in rap tempo en her en der pak ik nog wat marathonlopers op. Ook kom ik Petra weer tegen. Helaas kan zij niet haar PR verbreken vandaag maar helpt ze wel een loopmaatje de finish halen die het zwaar heeft.

Het voelt zo goed om nog wat lopers op te rapen dat ik binnen no-time de finish in het zicht heb. Ondanks dat het parcours wat eentonig is, is de finish-lane gaaf. Een kleine kilometer boulevard met palmbomen aan beide kanten, Inclusief al het promomateriaal van het evenement, de muziek, de blauwe lucht met een zonnetje erbij en de applaudisseerde menigte maakt het wel echt gaaf hier te lopen. Ik lig aardig voorin het deelnemersveld en ondanks dat er ook halve marathonlopers finishen voel ik dat de menigte daar voor mij staat. Ik versnel nog iets en finish in 2:53:20. (8ste plek mannen // 10de plek overall) Wauw een PR van 6 minuten in een testwedstrijd, dat is echt gaaf en uiteindelijk kostte het gewoon weinig moeite. Ik zal niet zeggen dat het een lange rustige duurloop was maar ik finish fris en mijn laatste 12km op marathon pace voor Rotterdam waren de makkelijkste kilometers.

Ik krijg een enorme energieboost als ik uit het finishgebied loop. Een mooie opsteker voor Rotterdam; wat gaat daar mogelijk zijn? Ik denk niet dat ik te vroeg heb gepiekt want ondanks deze mooie tijd voelde het goed en finishte ik fris + het grootste deel van het plan vandaag was op inzicht van mijn trainer. Hij weet hoe ik loop en wat ik kan. Ik haal snel mijn spullen op en loop naar de halve marathonlopers die al even binnen zijn. Samen supporten we langs de kant en halen we de overige lopers binnen.

Als iedereen binnen is gaan Sunny en ik even een bak koffie drinken en bespreken we de race van ons beiden. We besluiten terug te gaan lopen naar het hotel. Het is heerlijk even 4,5 km te wandelen en de benen voelen goed. Ik pak in het hotel een verdiend warm bad en ga even heerlijk relaxen. We hebben afgesproken eind van de middag nog even terug te gaan om te kijken bij de afterparty (afterpaardie hè Sunny) en een hapje te eten met Petra en Celeste.

De afterparty, waar nauwelijks een marathonloper te vinden is maar vooral lokale jeugd, is wel gezellig maar we kiezen ervoor naar een restaurant te gaan en lekker te eten met zijn vieren. Na zo’n dag gaat een goeie maaltijd er wel in, gelukkig smaakt alles goed. Als we klaar zijn met eten lopen we nog even terug naar de afterparty waar we nog wat drinken en kletsen met een aantal Zweedse lopers die ook op uitnodiging waren van World Runners. Tegen half 8 is het tijd om naar het hotel te gaan omdat we de volgende morgen om 3:00 uur opgepikt worden voor onze terugvlucht.

In het hotel pak ik nog even me tas in en lees alle berichten die ik via verschillende sociaal media kanalen heb ontvangen over mijn race. Het is zo tof om alles te lezen maar te veel om iedereen persoonlijk te bedanken dus bij deze! Gaaf hoe enthousiast iedereen kan zijn als je een mooie prestatie levert, ik vindt dat zo’n positief punt aan een hardloop community. Mensen weten elkaar, ieder op z’n eigen manier, te inspireren en motiveren wat enorm tof is.

Maandag
Mijn wekker gaat om 2:20; het einde van de trip is in zicht. Ik raap de laatste spullen bij elkaar en pak nog gauw een douche. Dan is het verzamelen in de lobby waar we met alle Nederlandse genodigde lopers verzamelen om terug te gaan naar Amsterdam. In het vliegtuig zet ik mijn ervaringen van het weekend op papier en lees wat reacties op gister terug.

Ik heb echt een onwijs toffe tijd gehad hier in Limassol met een aantal fanatieke lopers en in het speciaal met mijn loopmaatje Sunny. Ondanks het vele gelul over hardlopen hebben we ook toffe gespreken erbuiten om gehad en leer je elkaar ook op een andere manier kennen.

Ik ben onwijs blij met mijn tijd hier gelopen in Limassol en kan niet wachten om de volgende hap eraf te halen in Rotterdam. Gezien de basis en niveau moet daar een tijd van 2:45 a 2:48 zeker mogelijk zijn. Bijkomstig feit is dat ik daar een persoonlijke haas heb in de vorm van mijn maatje Bas, wat erg waardevol is. Voor nu is het vooral herstellen de komende dagen van deze marathon. Ondanks dat ik frisse benen heb zit er zeker vermoeidheid in en kan ik geen enkel risico nemen het nu te vergooien door gelijk te hard te trainen.

Tot snel!


You might also like

OPAP Limassol Marathon GSO
Limassol Marathon - Running My First Marathon